τις 15.1.2011 επιβεβαιώθηκε ότι έλεγα στην real news από τις 15.8.2009 (!!!) για την τοξικότητα του εξ. χρωμίου
Εφημερίδα Ημερησία, στήλη “Τροφο-(α)ρυθμοί”, 22.1.2011
Tου Γιάννη Zαμπετάκη
izabet@chem.uoa.gr
Μάθαμε πώς υπολογίζεται η τοξικότητα του Cr(VI) ανάλογα με την πληθυσμιακή ομάδα. Τα παιδιά 0-2 ετών είναι 10 φορές, ενώ τα παιδιά 2-16 χρονών είναι 3 φορές πιο ευαίσθητα, αντίστοιχα, από την ομάδα 16-70 χρονών! Στην Καλιφόρνια, ο στόχος είναι τέτοιος ώστε να έχουν μόνο ένα καρκίνο ανά...
1.000.000 κατοίκους.
...θα είναι 0.02 μg/l. Όχι στην Ελλάδα αλλά στην Καλιφόρνια. Αυτή τουλάχιστον θα είναι η τελική πρόταση του οργανισμού για την προστασία του περιβάλλοντος (EPA) στην Καλιφόρνια. Για την Ελλάδα δεν ξέρουμε ακόμη. Αλλά μετά την ημερίδα που διοργάνωσε το ΥΠΕΚΑ στις 15.1.2011, τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την τοξικότητα του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό.
Η Επιστήμη μίλησε!
Πιο αναλυτικά, στις 15.11.2011, ακούσαμε ότι:
Υπάρχει άμεση σχέση ανοσοποιητικού συστήματος και Cr(VI). Μάθαμε για την τοξικότητα του εξασθενούς χρωμίου [Cr(VI)] στα διάφορα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Σύμφωνα με τον καθηγητή Cohen: «καρκίνοι δημιοργούνται κάθε μέρα μέσα μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα τους καταπολεμά συνεχώς». Έχει βρει με την ομάδα του ότι το Cr(VI) σταματά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι έχουμε μια πλειάδα καρκίνων!
«Τρέχει» ένα πολυετές πρόγραμμα υπολογισμού των ημερήσιων προσλήψεων σε Cr(IΙΙ) από τον γαλλικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τους Γάλλους επιστήμονες, και το Cr(IΙΙ) έχει τοξικές δράσεις και πρέπει να γίνουν τοξικολογικές μελέτες τόσο για το Cr(VI) όσο και για το Cr(ΙΙI)!
Στα Οινόφυτα, υπάρχει μια αξιοπρόσεκτη αύξηση στους καρκίνους στη στοματική κοιλότητα, στα νεφρά και στο… συκώτι. Ισχυρές ενδείξεις ότι κάτι ασυνήθιστο γίνεται στην περιοχή των Οινοφύτων!
Για τον ΠΟΥ υπάρχουν πλέον επαρκείς αποδείξεις για την τοξικότητα του Cr(VI)!
Η τοξικότητα του Cr(VI) είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο! Μάθαμε πώς υπολογίζεται η τοξικότητα του Cr(VI) ανάλογα με την πληθυσμιακή ομάδα. Τα παιδιά 0-2 ετών είναι 10 φορές, ενώ τα παιδιά 2-16 χρονών είναι 3 φορές πιο ευαίσθητα, αντίστοιχα, από την ομάδα 16-70 χρονών! Στην Καλιφόρνια, ο στόχος είναι τέτοιος ώστε να έχουν μόνο ένα καρκίνο ανά 1.000.000 κατοίκους. Τα νεογνά έχουν ουδέτερο pH στο στομάχι τους για μερικές μέρες/εβδομάδες! Και το pH στους πρώτους μήνες ζωής των μωρών είναι υψηλότερο από το pH των ενηλίκων άρα γίνεται μεγαλύτερη ζημιά από το Cr(VI).
Στρογγυλό τραπέζι
Στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε έγινε μια ανασκόπηση όλης της ημερίδας και βρήκα την ευκαιρία να αναφέρω τη μελέτη μας στα τρόφιμα-βολβούς από την περιοχή και την προτροπή μου ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε την Επιστήμη για την… Επιστήμη και να υπηρετήσουμε τον άνθρωπο και να εφαρμόσουμε άμεσα την Αρχή της Προφύλαξης! Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ συμφώνησε «η Επιστήμη δεν τελειώνει ποτέ, πάντα θα δημιουργούνται νέα επιστημονικά ερωτήματα. Αλλά πρέπει να εφαρμόσουμε την Αρχή της Προφύλαξης». Η εκπρόσωπος της Κομισιόν έδωσε μια ιδέα στην εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας: να αναφέρουν στην επόμενη συνάντηση εργασίας της ομάδας για την ντιρεκτίβα 98/83 τα συμπεράσματα αυτής της συνάντησης και τη θέση της Ελλάδας. Γίνονται 2 φορές το χρόνο τέτοιες συναντήσεις, αλλά η Ελλάδα ποτέ δεν έχει αναφέρει εκεί το πρόβλημα!
Τέλος, ο κ. Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε στα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν για να νομοθετήσουμε χαμηλό όριο για το Cr(VI). Όπως 1) Υπάρχει δυνατότητα μέτρησης του Cr(VI) στο νερό; 2) Τι επιπτώσεις θα έχει ένα χαμηλό όριο για το νερό μικρών κοινοτήτων; 3) Πόσα νερά θα βγουν εκτός ορίων;
Συμπέρασμα
Το μήνυμα της ημερίδας ήταν ξεκάθαρο και πέρα από κάθε διάθεση παρερμηνείας! Όλοι οι ειδικοί που εκλήθησαν κατέληξαν σε ομόφωνη θέση: Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι για την τοξικότητα του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, η επιστήμη μίλησε! Τώρα είναι η ώρα των πολιτικών αποφάσεων από το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Υγείας χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή! H πολιτεία δεν έχει άλλο άλλοθι καθυστέρησης.
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2011/01/crvi.html#more
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου