Από "Αγώνας" μεσω sibilla
Σαν σήμερα, πενηντατέσσερα χρόνια πριν, ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου με τη θυσία του περνούσε στο πάνθεον της ιστορίας. Ο Σταυραετός του Μαχαιρά, ο «Ζήδρος», προτιμάει να πέσει μαχόμενος στο κρησφύγετο του στο Μαχαιρά παρά να παραδοθεί στα χέρια των Άγγλων κατακτητών.
Στις 3 του Μάρτη του 1957 οι Άγγλοι ανακαλύπτουν (μετά από προδοσία) και περικυκλώνουν το κρησφύγετο του Γρηγόρη και των συναγωνιστών του (Αντώνης Παπαδόπουλος, Αυγουστής Ευσταθίου, Φειδίας Συμεωνίδης και Ανδρέας Στυλιανού) στο Μαχαιρά και του ζητούν να παραδοθεί. Ο «Ζήδρος» τους απαντά ηρωικά, βγαλμένο από τα βάθη της ελληνικής ιστορίας, «Μολών Λαβέ». Ζητά από τους συναγωνιστές του να βγουν έξω για να σωθούν και ο ίδιος παραμένει μέσα στο κρησφύγετο του και...
αντιμετωπίζει τους κατακτητές.
Μετά από πολύωρη μάχη οι Άγγλοι στέλνουν τον Αυγουστή Ευσταθίου πίσω στο κρησφύγετο για να δει αν ο Γρηγόρης είναι νεκρός. Τους φωνάζει «τώρα είμαστε 2 ελάτε να μας πιάσετε». Οι 2 τους προσπαθούν να ροκανίσουν το χρόνο μέχρι να βραδιάσει για να δοκιμάσουν να διαφύγουν αλλά αυτό το αντιλήφθηκαν οι Άγγλοι οι οποίοι αποφασίζουν να περιλούσουν το κρησφύγετο με βενζίνη και να τους κάψουν ζωντανούς. Οι φλόγες έζωσαν τον Γρηγόρη ενώ ο Αυγουστής κατάφερε να διαφύγει με σοβαρά εγκαύματα. Τα τελευταία λόγια του Γρηγόρη ήταν προς τον συναγωνιστή του Αυγουστή λέγοντας του «Μη φοβάσαι Ματρόζο, μη φοβάσαι».
«Ο Γρήγορης ήταν από τους Άντρες που μετατρέπονται σε αιώνια σύμβολα της ιστορίας για να διδάσκουν τους λαούς πως οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι, που υψώνονται στις πιο ψηλές κορφές των βουνών σαραντάπηχοι σημαιοφόροι, υπεράνθρωποι, ημιθεϊκοί, ασυμβίβαστοι που ζουν πάντα στη συνείδηση του κόσμου που σέβετε τον εαυτό του…»
Λίγα λόγια για τη ζωή του Γρηγόρη Αυξεντίου
Ο Γρηγόρης Αυξεντίου γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου το 1928 στη κατεχόμενη σήμερα Λύση της επαρχίας Αμμοχώστου. Γονείς του ήταν ο Πιερής και η Αντωνού Αυξεντίου αγρότες στο επάγγελμα. Ο Γρηγόρης όταν αποφοίτησε από Γυμνάσιο Αμμοχώστου έφυγε για την Ελλάδα, εκεί γράφτηκε στη σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ελληνικού στρατού όπου κι έλαβε το βαθμό του Έφεδρο Ανθυπολοχαγού. Με την επιστροφή του στην Κύπρο το 1952 αρχικά ασχολήθηκε με τα κτήματα του πατέρα του ενώ το Γεννάρη του 1955 εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ. Κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ ανέλαβε αρχικά τομεάρχης Αμμοχώστου και μετά τον τομέα Πιτσιλιάς και τα χωριά Ορεινής – Μαχαιρά. Στις 3 Μαρτίου του 1957 ο Γρήγορης έμελλε να περάσει στη αθανασία ως ένας άξιος αγωνιστής της πατρίδας.
Πασχάλη Πασχάλης
Δ.Κ.Κ.Φ. ΑΓΩΝΑΣ Ηνωμένου Βασιλείου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου